Suszone morele to popularna przekąska, uwielbiana przez wiele osób ze względu na smak, jak i właściwości prozdrowotne. Świetnie sprawdzają się przede wszystkim poza sezonem na świeże morele i inne owoce. Czy są jednak wskazane dla wszystkich? Warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, spożywając suszone morele, i z jakimi skutkami ubocznymi może się to wiązać.
Suszone morele – najważniejsze właściwości
Suszone morele są bogatym źródłem witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych. Można w nich znaleźć między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten, błonnik, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. Zawartość tych składników sprawia, że spożywanie moreli spowalnia procesy starzenia, wspomaga układ odpornościowy i układ krwionośny, a także korzystnie wpływa na układ kostny i skóry.
Suszone morele mają korzystne działanie na układ pokarmowy: wspomagają trawienie, pomagają sprawniej usuwać zbędne produkty przemiany materii i ograniczyć wydzielanie soku żołądkowego, co chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego i łagodzi zgagę. Z tego względu polecane są osobom cierpiących na nadkwasotę żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy.
Kaloryczność suszonych moreli
Podczas gdy świeże morele są stosunkowo mało kaloryczne (100 g to 48 kcal), na suszone morele powinny uważać osoby z insulinoopornością, cukrzycą czy otyłości, ponieważ 100 g suszonych moreli dostarcza aż 241 kcal.
Skutki uboczne suszonych moreli
Chociaż suszonym morelom nie można odmówić smaku i dobroczynnego wpływu na organizm, należy pamiętać, że ich spożywanie może wiązać się z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi.
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na dużą zawartość błonnika i działanie przeczyszczające suszonych moreli. Z tego względu spożywanie tych owoców w dużych ilościach może wywoływać bóle żołądka, wzdęcia, zaparcia lub biegunkę. Tych skutków ubocznych można uniknąć, spożywając suszone morele w małych porcjach.
Ponadto wszystkie suszone owoce, w tym morele, należą do produktów ciężkostrawnych. Po ich spożyciu może pojawić się więc dyskomfort związany z dłuższym trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych, co może się objawiać bólem brzucha, nudnościami, zgagą, zaparciami czy biegunką. Nie powinno się ich więc spożywać na czczo lub na noc.
Suszone morele zawierają także duże ilości naturalnych cukrów, z czego znaczną część stanowi fruktoza. Spożywanie fruktozy w nadmiarze może mieć szereg nieprzyjemnych konsekwencji, zaczynając od biegunki i bóli żołądkowo-jelitowych. Długotrwały nadmiar cukrów w diecie sprzyja insulinooporności, cukrzycy typu 2, otyłości, a także chorobom układu krążenia.
Co ważne, wielu producentów konserwuje suszone morele przy użyciu dwutlenku siarki. Jest to substancja, która zapobiega psuciu się owoców i chroni je przed zmianą barwy; im suszone morele są jaśniejsze, tym wyższa zawartość tego związku. Dwutlenek siarki obniża wchłanianie substancji odżywczych, może podrażniać układ pokarmowy, a ponadto jest silnym alergenem, który może nasilać ataki astmy. Na rynku są jednak dostępne suszone morele bez dodatku tego konserwantu.
Zastosowanie suszonych moreli
Pomimo wymienionych skutków ubocznych, spożywanie suszonych moreli w umiarkowanych ilościach może być przyjemnym urozmaiceniem diety. Mogą one być zarówno samodzielną przekąską, jak i dodatkiem do słodkich śniadań, na przykład owsianki, oraz do deserów i ciast.